Händelserik eftermiddag i Linköping
2007-10-06 | LINKÖPING

Idag genomfördes den första större aktiviteten i kampanjen Östergötland mot rasism. I Linköping delade vi ut flera tusen flygblad och knöt många viktiga kontakter med intresserade och sympatisörer.

Strax före klockan 12 samlades 20 personer från kampanjen på Stora torget i Linköping. Vi delade sedan upp oss på flera platser i centrum för att täcka största möjliga yta. Det gav resultat ganska snabbt. En grupp placerade sig vid Filbyterstatyen på Stora torget, hållandes en banderoll med texten "Östergötland mot rasism" och vår webadress. En grupp ställde sig på Trädgårdstorget där vi hade goda möjligheter att prata med förbipasserande.



Nazisterna visade sig
När vi varit igång ungefär en timme kom en grupp nazister och ställde sig på Stora torget, tvärs över gatan från oss. De började skrika ut sitt rashat och andra stolligheter , men gjorde bara bort sig. Ganska snabbt samlades flera hundra Linköpingsbor som, precis som vi, inte heller gillar nazisterna och deras trams. Nazisterna försökte hålla tal men allt de sa dränktes av talkörer och burop från uppretade ortsbor och aktivister.

Bland de som samlats kunde vi dela ut hur mycket flygblad som helst, och vi fick flera förfrågningar om hur man kan aktivera sig i vår kampanj. Det bästa sättet är att skicka ett e-mail (info@ostergotlandmotrasism.se).

Tusentals flygblad utdelade
Vi fortsatte vår aktivitet fram till klockan 16 innan vi valde att avsluta en mycket lyckad dag. Inte nog med att vi gjorde det vi skulle, alltså dela ut flygblad och värva folk till vårt arbete. Vi fick häckla nazisterna också, vilket var rätt kul med tanke på den stora uppslutningen på vår sida och den obefintliga uppslutningen på deras.

Målet var blygsamt satt vid tusen utdelade flygblad, men vid dagens slut kunde vi konstatera att vi delat ut minst tre gånger så mycket.

Aktivitet även i Norrköping
Även i Norrköping hände det saker under lördagseftermiddagen då ett antal personer samlades vid resecentrum och delade ut flygblad. Ett hundratal blad delades och responsen från pendlare och resenärer var uppmuntrande.

Sammantaget är vi väldigt nöjda, inte minst med uppslutningen kring vår sak när nazisterna visade sig. Linköping, och Östergötland, är en plats för tolerans och solidaritet. Inte hat och rasism.
Tillbaka


















Tillsammans mot intolerans


Vi som driver kampanjen är ett gäng människor, både med och utan andra engagemang, som tröttnat på fascisternas skitsnack och intoleransen i samhället och gått samman för att göra något åt saken.

Var och en av oss ställer sig bakom vår gemensamma plattform. Läs den