Minnesstund och flygbladsutdelning
2007-10-12 | NORRKÖPING

Under fredagseftermiddagen delade vi ut flygblad i Norrköping i samband med en minnestund för syndikalisten Björn Söderberg som mördades av nazister utanför sin bostad 1999. Minnesstunden arrangerades av fackförbundet SAC, där Söderberg var organiserad, som också anordnade tal och tände ljus för sin mördade kamrat.



Björn Söderberg
Björn var fackligt aktiv på sin arbetsplats. När han upptäckte att en av Sveriges ledande nazister, Robert Vesterlund, valdes in i styrelsen för fackklubben på jobbet avslöjade han Vesterlund för de andra. Resultatet blev att Vesterlund blev utesluten.

Som hämnd för detta blev Björn mördad utanför sin bostad i Stockholmsförorten Skärholmen 12/10 1999. Tre nazister greps och dömdes för mordet, men Vesterlund gick fri. Varje år sedan dådet har SAC högtidligthållit minnet av en kamrat som mördades för att han stod upp mot nazism och intolerans på sitt jobb.



Nazister försöker störa minnesstunden
Efter bara en kvart av arrangemanget i Norrköping dök ett antal nazister upp tvärs över gatan. De försökte verka hotfulla, men det finns ingen chans att vi låter oss skrämmas till tystnad. Speciellt inte den här dagen. Så småningom radades nazisterna upp mot en vägg av de poliser som var på platsen och visiterades. En av nazisterna var beväpnad med ett slagträ. Därefter avvisades de till annan plats.

Under arrangemanget delade vi tillsammans med Norrköpings LS av SAC ut ungefär 600 flygblad. Vi tackar för en väl genomförd minnesstund och hoppas att Björn, precis som alla andra offer för nazism och intolerans, aldrig kommer att glömmas bort.

No pasaran! - De ska inte passera!
Tillbaka


















Tillsammans mot intolerans


Vi som driver kampanjen är ett gäng människor, både med och utan andra engagemang, som tröttnat på fascisternas skitsnack och intoleransen i samhället och gått samman för att göra något åt saken.

Var och en av oss ställer sig bakom vår gemensamma plattform. Läs den