PRESSMEDDELANDE
2007-10-18 | ÖSTERGÖTLAND

Bakgrund
De senaste två veckorna har många i Östergötland sett eller hört talas om kampanjen Östergötland mot rasism. Vi som jobbar med den här kampanjen har hittills delat ut drygt 15 000 flygblad runtom i länet. I Motala, Norrköping och Linköping har vi haft regelbundna flygbladsutdelningar på stan under den här tiden. Den positiva responsen har varit massiv. Väldigt många vill diskutera, veta mera eller aktivera sig i arbetet med kampanjen.

Den här texten kommer att förtydliga några saker som vissa kanske undrar över. Framförallt kommer den förklara vad vi vill, varför vi vill det och hur vi ska nå dit.

Till att börja med har vi som jobbar med kampanjen Östergötland mot rasism valt att inte gå ut med våra namn. Skälen till det är enkla: den här kampanjen handlar inte om vilka som utför arbetet. Den handlar om vilka resultat vi når. Vi som jobbar med Östergötland mot rasism vill inte ta åt oss någon ära för egen del. Vi prioriterar det som är viktigt, nämligen våra mål.

Det handlar också om vår säkerhet. Nazisterna registrerar sina meningsmotståndare genom att fotografera och filma. De försöker skrämma människor till tystnad. Hösten 2006 kastade nazister in en granatattrapp hos en barnfamilj i Linköping, vilket bara är ett av alla övergrepp som begåtts mot extremhögerns meningsmotståndare. Om inte hoten räcker drar de sig inte för att misshandla eller till och med att mörda. De senaste åren har offren för nazistiskt våld ökat lavinartat.

Vår kampanj och dess mål
Kampanjen Östergötland mot rasism är ett initiativ för tolerans mellan människor, för jämlikhet och för ett rättvist samhälle. Vi vänder oss mot rasism och klassklyftor. Som vi ser saken är nämligen klassklyftor och orättvisor i samhället en stor orsak till att det finns nazism.

I svåra tider behöver vissa människor någonting att skylla på. Genom århundradena har häxor, djävulen, judar och invandrare varit populära syndabockar. Istället för att attackera grupper som redan är orättvist behandlade, och oskyldiga, väljer vi att krasst konstatera följande:

- Klassamhället finns i allra högsta grad, oavsett vad vissa påstår. Att det finns mångmiljardärer samtidigt som antalet hemlösa i Sverige stadigt ökar är inte förenligt med en rättvis värld.

- Vi som inte kan eller vill passa in i det alltmer uppskruvade samhällstempot slängs på soptippen. Vi som inte får arbeta för att vi exempelvis har "fel" efternamn förpassas till ett liv på bidrag eftersom vi aldrig får en riktig chans. Ingen vill ligga någon annan till last och dessutom leva på existensminimum.

- Vi som har ett ursprung eller en sexuell läggning som inte passar in i standardnormen blir särbehandlade bara för detta. Vem vi väljer att älska eller var vi kommer ifrån ska inte spela någon roll. Alla människor är lika mycket värda.

Våra syften med att synas offentligt
Vi i kampanjen Östergötland mot rasism delar ut flygblad därför att vi vill dela med oss av våra åsikter. Den som vill ta aktiv del i vårt arbete kan göra det genom att prata med oss eller skicka ett email, och det är det också många som har gjort. När vår kampanj är slut vill vi att Östergötland och världen ska ha blivit en lite bättre plats än innan vi började.

När vi befinner oss i människors vardag och kan mötas på enkla sätt, som på stan, blir det lätt att inleda en diskussion. Till skillnad från vissa andra som isolerar sig i slott och myndighetsbyggnader går vi ut bland våra medmänniskor och pratar om saker vi tycker är viktiga. I just det här fallet tolerans mot och förståelse för andra människor.

Våra medel
Varje aktivitet vi anordnat har vi genomfört precis som vi planerat den: fredligt. Inte vid något tillfälle har vi förberett oss på eller brukat våld. Vi anser nämligen att det bästa sättet att nå ut till andra människor är att prata. Inte att slå någon på käften.

Två helger i rad har våra aktiviteter störts av nazister. När de fått reda på var vi befinner oss kommer de dit, beredda på slagsmål. Beväpnade med glasflaskor och slagträn har dessa nazister försökt skrämma oss. Vi låter oss inte skrämmas av någon och vi har ignorerat dessa provokationer om öppet våld.

Däremot har vi, och kommer även fortsättningsvis, att bua ut nazisterna. Vi kommer fortsätta dränka deras hatideologi med våra talkörer. Den 12 oktober högtidlighöll vi minnet av Björn Söderberg som mördades av nazister 1999. Det minsta vi kan göra för att minnas Björn är att inte låta nazisterna stå oemotsagda på Östergötlands gator.

Taktiken att "tiga ihjäl problemen" har provats på Sverigedemokraterna. Nu är de nästan i riksdagen. Vi inser att lösningen ligger i att gå på orsaken till problemen, nämligen de orättvisor som gör att människor söker efter syndabockar.

Fortsättningen av vår kampanj
Kampanjen Östergötland mot rasism fortsätter. Lördagen den 27 oktober avslutar vi med en demonstration i Linköping, som avgår klockan 12 från Borggården. Dit är alla välkomna för att tillsammans göra en markering för tolerans, mot rasism. Inga maskeringar, inga vapen. Låt nazisterna gå ned sig i våld. Vi väljer en annan väg.
Tillbaka


















Tillsammans mot intolerans


Vi som driver kampanjen är ett gäng människor, både med och utan andra engagemang, som tröttnat på fascisternas skitsnack och intoleransen i samhället och gått samman för att göra något åt saken.

Var och en av oss ställer sig bakom vår gemensamma plattform. Läs den