Tillsammans mot intolerans och orättvisor!
2007-10-31 | ÖSTERGÖTLAND

I en månad har vi drivit kampanjen Östergötland mot rasism. Vi har delat ut 30 000 flygblad i länet. Vi har funnits på stan i Motala, Linköping och Norrköping flera dagar i veckan för att diskutera våra åsikter med östgötarna. Vi valde att avsluta vår enormt lyckade kampanj med en demonstration i Linköping lördagen 27/10 där vi samlade hundratals människor.

Sociala och ekonomiska orättvisor föder rasism och intolerans. Så enkelt är det. Vi ser klassamhället som den yttersta konsekvensen till att människor blir främlingar för varann när de egentligen har allt att vinna på att söka gemenskap med varandra. Med någon att skylla på kan man strunta i problemens verkliga orsaker. vi väljer att dra upp ogräset med rötterna. Vi möter rasister där de finns, oavsett om det är på gatorna, på kontoret eller på fotbollsplanen.

Nazister och rasister försöker etablera sig i Östergötland, samma sak som hände under 30- och 40-talet när andra världskriget rasade i Europa. Då som nu tolerar vi inte att dessa brunskjortor syns på våra gator och att de delar ut sin hatiska propaganda i våra brevlådor. Vi tänker inte stillatigande se på när några dårar försöker bygga ett ariskt rike där man gasar de som inte passar in i mallen för övermänniskan.

Vi i Östergötland mot rasism har visat att det finns en bättre väg än hatets. De senaste fyra veckorna har vi tagit tillbaka våra gemensamma städer och gator från nazisterna. Med våra aktiviteter har vi trängt bort brunskjortorna från utrymmen där det ska vara tryggt för alla att vistas. Istället för att konfronteras med kvinnomisshandlarna och pedofilerna i Nationalsocialistisk Front har östgötarna fått möta den andra sidan, vi som är antifascister. För det är precis vad vi är. Antifascister. Även om det inom kampanjen Östergötland mot rasism finns en mångfald av politiska åsiket förenas vi av vår kärlek till andra människor och vår avsky mot rasismen.

Under de här fyra veckorna har vi med våra 30 000 flygblad genomfört något som inte gjorts i Östergötland tidigare. Vi har också varit med och brutit ny mark i den landsomfattande kampen mot rasism och nazism. En sådan här arbetsinsats kostar på och det har den gjort även för oss. Men det har varit värt varenda sekund på stan, varenda natt med för lite sömn och varenda möte. Det har varit en väl värd investering. Med tanke på vad vi kämpar emot är ingen uppoffring för stor, ingen insats är för liten.

De flesta av oss vanliga människor är överens om att något måste göras för att bemöta nazisternas trams. Men vad? Jo, precis det som vi har gjort nu. Genom att ta diskussionen är det ingen konst att trasa sönder deras argument. När vi tillsammans står upp mot deras galenskaper kan vi se dem för det de är, ett gäng svettiga töntar med mindervärdeskomplex. Vi måste konfrontera rasismen och nazismen, inte tiga ihjäl den. Framförallt måste vi ta tillbaka det offentliga utrymme som tillhör alla.

"Fascismen ska inte debatteras, den ska bekämpas!" - Buenaventura Durruti
Tillbaka


















Tillsammans mot intolerans


Vi som driver kampanjen är ett gäng människor, både med och utan andra engagemang, som tröttnat på fascisternas skitsnack och intoleransen i samhället och gått samman för att göra något åt saken.

Var och en av oss ställer sig bakom vår gemensamma plattform. Läs den