Lördagsaktiviteter runtom i Östergötland
2007-10-13 | ÖSTERGÖTLAND

Idag ägde det andra delmålet rum i vår kampanj Östergötland mot rasism när vi genomförde två stora flygbladsutdelningar i Linköping och Norrköping. Bemötandet från allmänheten var som alltid gott och många lovade att komma på vår utlovade demonstration i slutet av månaden.

God respons i Norrköping
I Norrköping, huvudmålet för dagen, samlades drygt tio aktivister på Resecentrum klockan 12. Vi delade upp oss så att vi stod vid Hörsalsparken, Dominogallerian och Drottninggatan eftersom det gav oss bäst möjligheter att sprida våra flygblad.

Under knappa två timmar delade vi ut nästan tusen flygblad i centrala Norrköping. Responsen var god även denna gång och vi kunde i lugn och ro diskutera med förbipasserande. Det var många människor som rörde sig kring shoppingstråket och vi kunde nästan inte hoppats på bättre omständigheter. Efter en kort lunch begav sig gruppen i Norrköping över till kamraterna i Linköping för att vara med på en stund på deras flygbladsutdelning.



Aktivitet i Linköping
I Linköping samlades tio av kampanjens deltagare på Stora torget klockan 12. Här delade vi upp oss i två grupper, där den ena stod kvar på Stora torget och den andra rörde sig mot Gyllentorget, för att nå ut till så många som möjligt.

Eftersom vi, till skillnad från vissa andra, för ut ett budskap som nästan alla ställer sig bakom har vi ganska lätt att dela ut våra flygblad. Under två timmar delade vi ut nästan tusen flygblad och även här var responsen odelat positiv. Många stannar och pratar med oss. Vissa undrar om det inte är helt självklart med tolerans och jämlikhet, men vi tvingas förklara att så inte är fallet.

Nazister försöker störa vår aktivitet
Ungefär klockan 14 dök så en grupp nazister upp. Dessa ställde upp sig och började skrika att "det handlar inte om klass", vilket det är precis vad handlar om. Alla människor har rent självklart ett oändligt mycket större intresse av att gå samman med andra som delar ens sociala och ekonomiska situation. Genom att kämpa tillsammans kan man förbättra sina arbetsvillkor, höja lönen och skaffa sig längre semester. Vilken hudfärg, sexuell läggning eller kulturell bakgrund en person har är inte av något som helst intresse i sammanhanget.

Självklart fortsatte vi med vår aktivitet och lät nazisterna skämma ut sig på egen hand. Tillsammans med de ortsbor som samlats på platsen dränkte vi nazisternas trams i talkörer. Då valde de poliser som kommit till platsen att angripa oss. Under hot att gripas tvingades vi bort från den plats på Stora torget där vi stått i flera timmar, trots att det var nazisterna som störde ordningen. Vi fortsatte dock att dela ut våra flygblad, och när vi så småningom slapp polisens trakasserier kunde vi återigen röra oss som vi ville.



Vi visar att vi har övertaget
Nazisterna blev omplacerade till Gyllentorget. Vi ställde oss runtom och när förbipasserande kunde se att det finns ett vettigt alternativ till högerextremisternas trams hade vi inga som helst problem att dela ut hur mycket blad som helst. Det här fortsatte ungefär till klockan 16, då nazisterna packade ihop, ställde sig en stor ring och surade. Sen åkte de hem och vi stod kvar.

Av alla de vi träffat på idag är några personer speciellt värda att nämna. Mannen från Pakistan som delade med sig av sina tankar kring främlingsfientlighet var både intressant och rolig. Kvinnan som ställde sig och skrattade hjärtligt åt nazisterna när dessa visade sig lyfte också vår dag. Ett stort och hjärtligt tack till alla östgötar som visar nazisterna att de inte är välkomna i vårt län. Det är ni som är stommen i vår kampanj.

Hälften gjort - hälften kvar!
Nu har vi kommit halvvägs i kampanjen Östergötland mot rasism. De kommande två veckorna ska vi skruva upp tempot och göra detta till något att minnas. vi ses på gatorna!
Tillbaka


















Tillsammans mot intolerans


Vi som driver kampanjen är ett gäng människor, både med och utan andra engagemang, som tröttnat på fascisternas skitsnack och intoleransen i samhället och gått samman för att göra något åt saken.

Var och en av oss ställer sig bakom vår gemensamma plattform. Läs den