Demonstration och kampanjavslutning
2007-10-29 | LINKÖPING

Lördagen 27/10 samlades flera hundra människor för en demonstration mot rasism och intolerans i Linköping. Det var dags för final av kampanjen Östergötland mot rasism.

Redan vid klockan 10 på förmiddagen fanns aktivister från kampanjen på stan för att dela ut de sista flygbladen till lördagsflanerande linköpingsbor. Vi hade som vanligt lätt för att dela ut våra flygblad och möttes bara av uppmuntran.

Strax efter klockan 12 avgick demonstrationen från Borggården. Vi gick nedför nästan hela Storgatan, svängde över till Drottninggatan och följde den upp till Trädgårdstorget där vi avslutade med flera tal.



Talen hölls
I det första talet från en av kampanjens talare berördes vår analys av rasismens orsaker:

"Istället för att se klassklyftor och sociala orättvisor som den verkliga orsaken till de problem som många av oss ställs inför idag, försöker man göra det lätt för sig genom att skylla problemen på exempelvis invandringen."

Vi inser att vi inte kan förtvivla inför rasisternas hat. Det gäller att agera mot eländet:

"Tillsammans kan vi åstadkomma förändringar som vi inte kan göra på egen hand. För det är först när vi står enade och säger ifrån som rasism, nazism, intolerans och orättvisor kan hindras från att sprida sig och få fäste. Och glöm inte att just din insats är viktig!"

Detta första tal möttes av stort jubel från de samlade åhörarna. Därefter tog dagens andra talare från kampanjen vid:

"De enda som verkar för en splittring, och en undergång är just rasister, alltså de vi demonstrerar mot idag. Vi får inte låta oss splittras. Människor ska inte alieneras från varandra, men leva, arbeta, älska och sörja tillsammans."

Dessa korta citat påvisar tydligt vad vår kampanj handlat om. Tolerans och respekt är, och kommer alltid vara, mäktigare än hat och missriktad ilska.

Vårt tidsbestämda projekt är nu avslutat, och ett slutdokument för det här arbetet kommer inom kort att publiceras på vår hemsida.

Kampanjen Östergötland mot rasism är ingen isolerad grupp eller händelse. Vi är en allestädes närvarande företeelse i den östgötska myllan. Utan all uppbackning vi fått den senaste månaden hade vårt arbete inte blivit lika bra och vi är djupt tacksamma mot alla er som bidragit med tid, pengar och energi.

No pasaran! - De ska inte passera!
Tillbaka


















Tillsammans mot intolerans


Vi som driver kampanjen är ett gäng människor, både med och utan andra engagemang, som tröttnat på fascisternas skitsnack och intoleransen i samhället och gått samman för att göra något åt saken.

Var och en av oss ställer sig bakom vår gemensamma plattform. Läs den